صدای ماهی سیاه

از بهار بغداد تا بهاره هدایت؛ وطن‌پرستی با طعم اشغال و کشتار

اخیرا شبه‌مصاحبه‌ای توسط یک رسانه با “بهاره هدایت” از اعضای سابق “دفتر تحکیم وحدت” منتشر شد که واکنش‌های زیادی را در شبکه‌های اجتماعی در پی داشت. این شبه‌مصاحبه علی‌رغمِ طولانی بودن حاوی حرف و نکته‌ی بدیعی نبود مگر آن‌که سفیدشویی از دیکتاوریِ پهلوی از سوی یک به‌اصطلاح “لیبرال” را خاص بشماریم. حال آن‌که لیبرال‌های‌ ایرانی سال‌هاست که در سطوح مختلف …

ادامه مطلب »»

اپوزیسیونِ موعودگرا

خشم و کینه از نظامی که پایه‌ای‌ترین و ابتدایی‌ترین حقوق انسانی را به بند کشیده است، واکنشِ غریزیِ هر انسانی‌ست. برای “مبارزه” واکنش خشم‌آلوده‌ی غریزی اگرچه لازم اما به‌هیچ‌وجه کافی نیست و چه‌بسا در نهایت، به عنصری علیهِ امکانِ مبارزه تبدیل شود. انسانی که نسبت به حاکمیتِ استبداد، تبعیض و نابرابری و حبسِ آزادی‌های اجتماعی بی‌تفاوت است و در مواجهه …

ادامه مطلب »»

جوچه؛ نوکنفوسیوسیسم یا کمونیسم

این معجزه‌ی پروپاگانداست که کره‌ی شمالی بدونِ داشتنِ حزب کمونیست و با داشتنِ رهبرانی دارای اندیشه‌های نوکنفوسیوسیسی، کشوری کمونیستی نامیده می‌شود.

ادامه مطلب »»

اعتراضات دانشجویان صربستان: نوری درخشان در راه مبارزه‌ برای دموکراسی |ایوانا ننادویچ

آرزوی شخصی من این است که به دانشجویان صربستان نگاه کنیم، از شجاعت آن‌ها در مقاومت، با وجود تهدیدها و پیامدها، الهام بگیریم، از آن‌ها بیاموزیم که چگونه دموکراسی مستقیم را در مجامع عمومی تمرین کنیم، و چگونه جبهه‌ای وسیع از مردم – کشاورزان، معلمان، وکلا، هنرمندان، کهنه‌سربازان، موتورسواران، بازنشستگان… – را حول مطالباتی ساده، مانند "سیستم باید به طور برابر برای همه کار کند"، متحد سازیم.

ادامه مطلب »»

تأثیر منازعات بر حقوقِ زنانِ سوریه | نوبهار مصطفی

انقلاب زنان در شمال و شرق سوریه که با شعار "ژن، ژیان، ئازادی" شکل گرفت، بر چندین اصل اساسی استوار بود، از جمله مشارکت برابر که در آن زنان ۵۰٪ از تمام بخش‌های اجرایی، قانون‌گذاری و سایر حوزه‌ها را تشکیل می‌دهند. نهادهای اجتماعی و سیاسی از پایین‌ترین تا بالاترین سطح بر اساس اصل رهبریِ مشترک بنا شدند، که بر اساس آن مدیریت هر نهاد باید متشکل از، یک زن و یک مرد، باشد؛ شرطی اساسی که امکان چشم‌پوشی از آن وجود ندارد.

ادامه مطلب »»

زلنسکی هنوز ساندویچِ کثیف را نخورده است | کلکتیوِ ماهِ آلاباما

ایالات متحده با دو برابر کردنِ مطالبه‌ی خود، از اوکراین می‌خواهد که نیمی از درآمدهای‌اش از منابع طبیعی، از جمله مواد معدنی، گاز و نفت، و هم‌چنین درآمدهای حاصل از بنادر و سایر زیرساخت‌ها را به آمریکا واگذار کند.

ادامه مطلب »»

رهاییِ ناتمام: زنان و کار در آلمان شرقی

دریافت فایل به صورت PDF   این متن به تاریخ و کارِ ناتمام رهاییِ زنان در جمهوری دموکراتیک آلمان می‌پردازد؛ از جمله دستاوردها، میراث و چالش‌هایی که با آن مواجه بود. متنِ حاضر در ماه مارسِ ۲۰۲۴ از سوی مؤسسه پژوهش‌های اجتماعی تری‌کانتیننتال به انتشار رسید و اکنون در آستانه‌ی هشت مارس ۲۰۲۵ توسط صدای ماهی سیاه به فارسی برگردانده …

ادامه مطلب »»

مقاومت در تاریکیِ نا-جامعه

ریچارد سیمور در مقاله‌‌ای با عنوانِ “ناسیونالیسمِ فاجعه، نئوفاشیسم است” می‌نویسد: در تابستان ۲۰۲۰، ایالت اورگن در آمریکا شاهد آتش‌سوزی جنگلی بود که تا به آن روز، در حافظه‌‌ی زنده هیچ‌کس نظیر آن ثبت نشده بود. بادها شعله‌ها را به آتش‌های عظیم تبدیل کردند و خطوط ساقط‌شده‌ی انتقالِ برق، ابعاد آتش را چنان وسعت بخشیدند که دمای آن تا ۸۰۰ …

ادامه مطلب »»

تولید بیش از حد: پوچی رنج در میانِ فراوانی | کاری مالوت

تحت نظام سرمایه‌داری، ایجاد ارزش‌های مصرفی مازاد، رویدادی بحران‌زا است؛ به این دلیل که سرمایه‌داری حولِ ارزشِ مبادله سازماندهی شده است. بحران‌های اقتصادی از این‌دست می‌توانند فرصت‌هایی برای جنبش‌های توده‌ای و ترویج آگاهی سوسیالیستی فراهم کنند. بینش‌های مارکس در ترسیم چگونگی بی‌ثباتی معیشت طبقه کارگر به واسطه تولید بیش از حد، تعیین‌کننده هستند.

ادامه مطلب »»

کلان‌طرحِ اقتصادیِ ترامپ:شوکِ ضدِ نیکسون | یانیس واروفاکیس

گرچه تلاش برای کاوش در ذهن ترامپ، به‌سانِ خطر خیره شدن به پرتگاه است لیکن باید این خطر را به جان خرید تا به درکِ روشنی از تفکر او پیرامونِ سه پرسش بنیادی برسیم: چرا او باور دارد که آمریکا توسط بقیه‌ی جهان مورد بهره‌کشی قرار گرفته است؟ چشم‌انداز او برای نظمی نوین در عرصه‌ی بین‌المللی همراه با احیایِ «عظمت» آمریکا یابد چیست و چگونه قصد دارد آن را محقق کند؟ تنها با پاسخ به این پرسش‌ها می‌توان نقدی معقول بر طرح کلان اقتصادی ترامپ ارائه داد.

ادامه مطلب »»